Beszámoló a nyári táborról

Az idei évben lehetőség nyílt arra, hogy tanulóinknak a nyári szünetben programokat szervezzünk. A gyerekek testi, lelki, szellemi fejlődéséhez szükség van új élmények szerzésére.

Előzetes tájékozódásunk eredményeként be kellett látnunk, hogy csak nagyon kevés gyermeket engednének el a szülei több napra, így úgy döntöttünk, hogy helyben szervezünk tábort, olyan programokat valósítunk meg, melyek értéket s élményt nyújtanak gyermekek számára. Fantasztikus élményt jelent egy új csapat részesének lenni és mekkora feltöltődést jelent kiszakadni a megszokott környezetből.

A tábort több szálon is meghirdettük: plakátokon, az ebédeltetések alkalmával, facebook-on. Több gyerekkel személyesen is beszélgettünk a várható programokról és kértük őket minél több társukat keressék fel a hírrel. Ennek eredményeként 32 tanuló jelentkezett a táborra.

Célok:

Célunk volt, hogy a gyermek minden perce le legyen kötve és ne legyen ideje unatkozni, ezért egy hétbe próbáltuk összesűríteni a lehető legtöbb sportprogramot, játékos vetélkedőt, kirándulást, kreatív és kézműves foglalkozást és múzeumlátogatást.
A programok során a felhőtlen jókedv, a vidámság került a középpontba. Az önfeledt szórakozás, a kötetlen beszélgetések, az érdekes programok biztosították a kellemes kikapcsolódást a gyermekek számára.

  • Az egymás iránti felelősségérzet erősítése.
  • Figyelem és összpontosítás fejlesztése.
  • Konfliktuskezelés, közösségi szellem fejlesztése.
  • Önbizalom erősítése.
  • Barkácsoló tevékenységeivel a kreativitás, önkifejezés fejlesztése.
  • A motiváló légkörben való csoportos együttlét a társas kompetenciák, különösen a kooperálás, empátia erősítése, kapcsolatteremtő képesség fejlesztése.
  • Összetartás és együttműködés erősítése.
  • Problémamegoldó készség fejlesztése.
  • A koncentráció készség javítása.

Ezeket a célokat vidám hangulatban, játékos feladatok megoldása során értük el. A gyerekeket, akik a megszokott, hétköznapi élethelyzetekből kilépve új kihívásokkal kerültek szembe, aktivitásra késztettük.

A programok megvalósításában együtt működtünk a Szülői Munkaközösséggel, a Gyermekjóléti Szolgálat munkatársaival, az iskolaorvossal és az Óvodával. A feladatokat mindenki örömmel vállalta, a közös munkát eredményesnek ítélte.

1. nap.

A hirdetésnek megfelelően 09:30-kor gyülekeztek a gyerekek, a résztvevőket számba véve megbeszéltük a hét várható programjait. Ezek után a tábor szabályait fektettük le, majd közös tízóraival indítottuk a napot.

A programok

A programok

Tízórai után a gyerekek életkoruk szerint két csoportra váltak: a kicsik játékos sportversenyen mérhették össze erejüket, ügyességüket, a nagyok több állomáson vetélkedőn helytörténeti feladatokat, egészség TOTÓ-t, gondolkodtató feladatokat oldottak meg.

A közös eredményhirdetés után közös ebéddel zártuk a délelőttöt. A délutáni foglalkozások 14 órakor kezdődtek. Első napon két helyszínen filmet néztünk az iskola épületében.

2. nap

Ezen a napon nyolc órakor volt a gyülekező, hiszen busszal Nyíregyházára a Vadasparkba indultunk. Indulás előtt a buszba raktuk a gyerekeknek szánt üdítőket, hideg ételt, így senki sem maradhatott éhen a program során.

Végig jártuk a park minden szegletét miközben a gyerekek többsége ámulva nézte az általa addig szinte soha élőben nem látott állatokat. Az egzotikus állatok mellett élmény volt a kis kecskék simogatása és az óriási akvárium látványa. Nagyon kellemes nap után elfáradva ültünk fel a buszra és indultunk haza.

A nyíregyházi vadasparkban

A nyíregyházi vadasparkban

3. nap

A délelőtt az egészség címszó alatt telt el. A kicsik csoportja az iskolaorvos vezetésével érdekes feladatokat oldott meg csoportokban, addig a nagyok különböző salátákat készítettek pedagógusok vezetésével. Négy saláta készült: káposzta, görög, gyümölcs és joghurtos saláta. Bár először kételkedve nézték, hogy el tudják-e készíteni, de mindenki nagyon ügyes volt, kivette a részét a munkából. Az elkészült salátákat bemutatták egymásnak, minden csoport elmondta hogyan készült az övé, majd a közös ebédhez fel is szolgálták, így a kicsik is megkóstolhatták őket.

A kicsik nagyon jókedvűen érkeztek ebédelni, a mi mosolygós doktor nénink is nagyon megdicsérte őket milyen ügyesek voltak. Mindenki apró ajándékokkal, matricákkal indult haza.

Délután újból két csoportra szakadtunk:

A nagyok Püspökladányba a fürdőbe mentek, volt aki már jól úszott, de volt aki éppen csak ismerkedett a vízzel.

A kicsik számára kreatív kézműves foglalkozás volt, ahol a Gyermekjóléti Szolgálat munkatársai segítettek a pedagógusoknak. Nagyon ügyesen léggömb-állatokat készítettek sablon alapján, valamint gyöngyöt fűztek. Aki akart fakanálból bábut készített.
A nap végén mindenki boldogan és büszkén vitte haza az általa készített tárgyakat.

4. nap

Újra buszra szálltunk, egy hosszabb kirándulásra indultunk Egerbe, majd onnan Szilvásváradra. A felnőttek félelme a hosszú úttól feleslegesnek bizonyult, a gyerekek fegyelmezetten utaztak.

Egerben az első feladat a szűk utcákon való közlekedés volt sűrű forgalommal nehezítve. A gyerekek figyelmét fel kellett hívni a számukra ismeretlen veszélyekre. A várhoz érve Kenéz Szilvia tanár néni mesélt a várról, a hozzá fűződő történelmi eseményekről.
A várban megtekintettük a vár történetét Szent István korától a Rákóczi szabadságharcig. Sok érdekes látnivaló kötötte le a gyerekek figyelmét, az utolsó teremben az Egri csillagok c. film egy részletét nézték érdeklődve. A Hősök terme után a Kazamatákba vettük az irányt.

A sétánkat Gárdonyi Géza sírjánál fejeztük be, majd a várfalról elénk nyíló panorámában gyönyörködtek a gyerekek. A látnivalóknak nem volt itt vége: vártak ránk a 3D moziban. Két filmet is megnéztünk: 1552:Hogyan nézet ki a város és a vár 500 évvel ezelőtt, majd PANGEA a dínók csodálatos világa című film egy T-rex kölyök kalandjait mutatta be. A gyereke lenyűgözve hagyták el a vetítőtermet.

A várban még megnéztük a Börtön múzeumot, majd a Dobó tér megtekintése után Szilvásváradra indultunk. A Szalajka völgyben tett sétánk alatt egy kis hegymászásra is volt alkalom.

Végül fáradtan haza indult a csapat tele izgalmas élményekkel.

5. nap

Az utolsó nap délelőttjén újra két csoportra bomlott a csapat: most a kicsik mentek fürdőbe, ahol Attila tanár bácsival egy kis rögtönzött úszás leckét kaptak, majd játék következett a medencékben. A nagyok kézműves foglalkozáson maradtak az iskolában. Itt batikoltak, lufi állatokat készítettek, gyöngyöt fűztek.

Még bohóc is volt

Még bohóc is volt

Búcsúbuli 🙂 Délutánra a gyerekeken kívül az egész családot közös szórakozásra hívtuk. Bigyóka bohóc sikeres műsora után a zenéé volt a főszerep. Mindenki táncolhatott, mulathatott vagy csak egyszerűen hallgathatta a zenét. A mulatság késő estig tartott a résztvevők megelégedettségére.

A táborban készült összes kép megtekinthető a galériában.