„Gólyatáborban” voltak a leendő elsősök

A 2012/2013 – as tanév kezdete előtt lehetőségünk nyílt, egy úgynevezett Gólyatábor megszervezésére a leendő első osztály és a már iskolát ismerő második osztály számára. Ezzel a két napos kis táborral próbáltuk a gyerekeknek bemutatni iskolánkat, az iskolai élet szabályait, rendjét, és fontosságát. Az első osztályosok számára példamutató volt a másodikosok megismerése, akik segíteni tudtak nekik a felfedezésben.

Nagy élmény a gyerekeknek még az iskola megkezdése előtt megismerni a rájuk váró feladatokat. A két napos kis program meghirdetése több módon is megtörtént, először plakát formájában, mely iránt nem nagy volt az érdeklődés, ezért úgy döntöttünk, hogy minden egyes szülőnek küldünk egy meghívót annak reményében, hogy így nagyobb lesz a jelentkezők száma, és a szülők is személyre szabott tájékoztatót kapnak. Ennek eredményeként 16 tanuló jelentkezett.

A tábor megrendezése a leendő első osztály tantermében került sor, ahol a leendő kis diákok felfedezhették tantermüket, a másodikosok pedig bemutathatták hol töltötték mindennapjaikat.

Cél:

Célunk az volt, hogy a gyerekek még az iskola megkezdése előtt találkozzanak az iskolai élet szabályaival. Fontosnak tartottuk, hogy a gyerekek a két nap leforgása alatt minél jobban érezzék magukat az iskolában, ezért minél több érdekes, és hasznos foglalkozást szerettünk volna nekik biztosítani, amit a tanév folyamán alkalmazni is tudnak. Játékos feladatok, kézműves foglalkozások, és nem első sorban a jókedv és vidámság megteremtése, hogy úgy gondoljon az iskolára, mintha a „második otthona” lenne (mivel hétköznapjaik nagy részét itt töltik az iskolaotthon végett)!
Leendő tanító nénik, és egymás megismerése. Eszközök, felszerelések, helyiségek megfelelő használata. Önfeledt szórakozás, kellemes időtöltés, érdekes programok.

  • Egymás megismerése
  • Tanító nénik megismerése
  • Együttműködés erősítése
  • Kapcsolatteremtés
  • Koncentráció
  • Közösségi szellem
  • Csoportos együttlét
  • Iskola megismerése, felfedezés

1. nap

A hirdetésnek, és a meghívónak megfelelően 9 óra 30 perckor gyülekeztünk a leendő első osztályos tanteremben. A gyerekek megismerkedhettek egymással, és a tanító nénikkel, bemutatkozás és egy rövid beszélgetés keretében.

Az ismerkedés után két kis csoportra bomlottunk. Erika tanító néni az 1. osztályosokkal felfedező útra indult az iskolába, megismerkedtek a termekkel, irodával, a mellékhelyiségekkel és használatukkal, majd átvehették a könyveiket és a táskáikat, amit a tanteremben megfelelő helyükre vitték. Mindenki megkapta a táskájára a az óvodai jelét amit a tanító nénik már előre
elkészítettek.

A másik kis csoport a teremben maradt, és míg vissza nem érkeztek a többiek Tünde tanító nénivel, gyöngyből nyakláncot és karkötőt készítettek.

Miután mindenki visszatért a terembe, folytattuk a foglalkozást gyöngyfűzéssel, gyurmázással, és nagyon aranyos kis arcfestésekkel, ami a gyerekeknek nagyon tetszett. Majd végül egy közös étkezéssel zártuk a napot!

2. nap

A második napon is ismét 9 óra 30 perckor gyülekeztünk a tanterembe. Ezen a napon már bátrabban léptek be a gyerekek az ajtón, nem volt az arcukon az a kis „meglepettség” mint az előző nap.

Az előző naphoz hasonlóan kézműves foglalkozásokat tartottunk. Több szálon is futott a tevékenység: lehetett gyöngyöt fűzni, fakanál bábot és szélcsengőt készíteni, és nem maradhatott el a mindenki által kedvelt arcfestés, mivel az előző nap nem került minden gyermek arcára az általuk kért festés. A második osztályosok is elkészíthették táskadíszüket, amin a nevük szerepelt, hogy tanévkezdéskor az ők táskájukon is meglegyen.

Miután minden munka elkészült ismét egy közös étkezéssel zártuk a napot! Nagy odaadással és jó kedvel készítették el munkáikat, amit a nap végén haza is vihettek és nagy örömmel mutatták szüleiknek!

Az együtt töltött két nap felemelően, és nagyon jó hangulatban telt el mind a diákok, mind a pedagógusok tekintetében!

A táborban készült összes kép elérhető a galériában.