Kirándulás a bűvösvölgyi médiaértés-oktató központba

Iskolánk 32 tanulójának lehetősége volt ellátogatnia a Bűvösvölgybe.  Mi az a Bővösvölgy? Ez a 32 gyerek órák hosszat tudna mesélni arról a sok érdekességről, amit ott tapasztaltak. Itt egy kis betekintőt szeretnénk nyújtani azoknak, akik kíváncsiak mi bűvölte el a gyerekeket.

IMG_20170420_141743

A teljes galéria a képre kattintva tekinthető meg.

A Bűvösvölgy médiaértés-oktató központ, ahol a gyerekek játszva, aktív alkotófolyamatok során tanulják meg, hogyan hat rájuk a média. Iskolánk diákjai a debreceni központban jártak, ami az idén nyitotta meg kapuit. A központ iskolai szervezésben ingyen látogatható.

A tanulást képzett médiaértés oktatók, és modern eszközpark segíti. A gyerekek különböző foglalkozásokon vesznek részt. Kisfilmet készíthetnek, melynek során  megtapasztalhatják, hogyan áll össze egy film.  A történetet maguk találják ki, a szerepek és párbeszédek megbeszélése után jöhet a forgatás. Végül a vágópultnál a zene és előre elkészített  snittek beillesztésével  összeállítják a filmjüket, melyben ők töltik be a fontos szerepköröket:színész, rendező, operatőr,vágó,súgó.

P1020366

A teljes galéria a képre kattintva tekinthető meg.

Betekintést nyerhetnek hogyan készül a híradó,milyen egy időjárás-jelentő, hírolvasó, hírszerkesztő, vagy súgógépkezelő munkája.

Bűvösvölgy profi hangstúdiójában olyan eszközökkel találkoznak, amelyekkel az igazi rádiósok is dolgoznak, kipróbálhatják milyen egy saját rádióműsort készíteni, maguk határozzák meg a műsort  és az abban elhangzó zenéket is. Rádiós szerepkörökbe bújhatnak, mint rádiós műsorvezető, interjúalany, a rádió hangja, telefonos játékos.

P1020407

A teljes galéria a képre kattintva tekinthető meg.

Gyermekeink egyre kevesebbet találkoznak az írott sajtóval. Kevésbé ismerik milyen egy újságíró egy lapkiadó feladata. Itt megtanulhatják hogyan lesz egy információból újságcikk, milyen fontos a képek kiválasztása, elhelyezése, a színek kontrasztok beállítása, megismerik milyen fontos a figyelemfelkeltés.

A mai fiatalok számára már természetes a mobilkommunikációs eszközök és az internet használata. A központban figyelmet fordítanak arra is, hogy felhívják a gyerekek figyelmét ezen eszközök biztonságos használatára. Arra, hogy az előnyök mellett sok veszélyt is rejthetnek. Tanulságos történetek megismertetésével teszik ezt, amely akár velük is megtörténhet.

P1020374

Diákjaink ezen a napon jól hasznosítható tudásra tettek szert miközben jól szórakoztak, és rengeteg élménnyel gazdagodtak.