Beszámoló a 2022. évi „Határtalanul” kirándulásról

A tízfős csapat két kísérővel május 30-án hétfő reggel indult a szerepi állomásról. Több órás vonatozás, átszállás után Sátoraljaújhelyen pihenhettek meg tanulóink egy rövid időre. Innen rövid buszozással elérték a határ túloldalán, immár Szlovákiában a Hatfai szálláshelyet. Útközben kihagyhatatlan program következett, mégpedig Borsi kastély, II. Rákóczi Ferenc szülőháza. A szépen felújított kastély ami egyben múzeum is nagyon sok látnivalót kínált a gyerekeknek Láthatták a fejedelem kutyájának Rolandnak az élethű szobrát, vagy az interaktív ablakokon keresztül visszatekinthettek a korabeli múltba. A második napon Kassa városa volt a cél. A kassai dóm, melynek tetejére a bátrabbak felmentek, a zenélő szökőkút, Rákóczi sírhelye életre szóló élményt jelentett.

A harmadik napon a Szomotori iskolásokkal találkoztak és versenyezhettek. Ezen a napon jutott idő közösségfejlesztő játékokra is.

A negyedik nap az íjászkodásé és a kovácsolásról szólt. Az ügyes kezűek kovácsolhattak maguknak egy vasból készült medált.

Utolsó nap a hazautazásé volt. Arra azért volt idő, hogy búcsúzóul megtekinthessék a Sárospataki várat, a vár tövében az étterem elfogyasszanak közösen egy ebédet.

A kirándulás hatodik napja néhány nappal később következett, zárva a kirándulást. A gyerekek ezen a napon Tornára kirándultak, ahol találkoztak a tornai magyar iskolásokkal. Közösen megebédeltek, majd felgyalogoltak a várhegyre, a tornai várhoz. A napot az Aggteleki- cseppkőbarlang megtekintése zárta. Bámulatos, hogy a természet mire képes! Az utazást különösen izgalmassá tette a meghibásodott autóbusz. Az izgalmat az jelentette, hogy mikor érünk vele haza, még aznap, éjszaka, vagy esetleg holnap.

Miután hazaért a csapat élménybeszámoló, az ott látottakról, rajzverseny és kiállítás következett.

Összességében a hat nap tartalmasan és nagyon érdekes programokkal, látnivalókkal telt, a résztvevőkben maradandó élményt hagyva.