Látogatás az AGORA Tudományos élményközpontba

2017. április 6-án iskolánk 25 tanulója látogatáson vehetett részt a debreceni AGORA Tudományos élményközpontban a Tehetség-Érték-Lehetőség 2.0 című pályázati program keretében megvalósult Természet-Tudomány-Élmények című programon. A látogatás költségeit a Hajdú-Bihar Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház az NTP-CSSZP-M-16-2016-00008 számú pályázata biztosította. A látogatások során csoportos foglalkozásokon vehettünk részt, melyek keretében a gyerekek játékos formában ismerkedhetnek a természettudományokkal.

17807639_1413935375324736_2356465485835481349_o

A képre kattintva megtekinthető a teljes galéria.

Érkezésünk után a Zenélő villámok előadást néztük meg, ahol egy Tesla-tekercs segítségével nem csak néztük a villámokat, hanem egy zongora billentyűzet segítségével zenéket is hallgattunk az ívkisülések forgatagában.

Ezután egy speciális szobában megtapasztaltuk, hogy a színek érzékelése nem is olyan egyszerű dolog. A szobában játékos feladatokat oldottunk meg.

A tárgyakat azért látjuk valamilyen színűnek, mert az összetett fehér fényből csak egyetlen színösszetevőt vernek vissza. Az alma a pirosat, a fű a zöldet. Ebben a szobában viszont nem fehér, hanem egyszínű sárga fénnyel világítottak, amelyben már nincs benne se a piros se a zöld. Emiatt az alma és a fű nem tud színt visszaverni, mivel nincs miből. Minden sárgának tűnt, olyan mintha egy régi fekete-fehér filmbe csöppentünk volna!

Ezután az alsó szinten, egy izgalmas játszótéren számos izgalmas kérdésre kaphattuk meg a választ.

Felfedte titkát a Bermuda-jelenség egyik lehetséges magyarázatát demonstráló speciális, vízzel teli üveghasáb és a Föld forgását szemléltető Foucault-inga. Tesztelhettük, mennyire vagyunk erősek és gyorsak; megtapasztalhattuk, mekkora munkával jár az elektromosság előállítása; célba lőhettünk a speciális Lenz-ágyúval; és ha elég merészek voltunk, akár két méter magasban is biciklizhettünk.

Ne hagyjuk becsapni érzékszerveinket! Egy állókép nem mozoghat, egy hárfa nem teheti bársonyossá a bőrünk, és hiába is szeretnénk, nem tudunk repülni a levegőben. Vagy mégis? Mi kipróbáltuk!

17492800_1413975305320743_3242091557810941947_o

A képre kattintva megtekinthető a teljes galéria.

Utolsó programként megnéztük a Földtől a Világegyetemig az első olyan nagyfelbontású teljeskupolás-show-t. Az Európai Déli Obszervatórium félórás teljeskupolás-filmje elképesztő távolságokat ölel át időben és térben. A Világegyetem születésétől a Naprendszer utolsó pillanatáig kísérhettük végig a csillagok és bolygók életét, az ó- és modern kori űrkutatás mérföldköveit, az ember és a világűr kapcsolatát.

Valamennyien nagyon jól éreztük magunkat, élményekkel gazdagodva tértünk haza.